zaterdag 14 mei 2022

ceremonies

Gisteren nam ik deel aan een cacaoceremonie met yinyoga. In een hele fijne ruimte. Op de foto zit ik links vooraan, te drinken van de speciaal voorbereide cacaodrank. 


Van oudsher was cacao het voedsel voor de goden en werd als heilig beschouwd. Net zoals veel ander plantmedicijn heeft het een heel eigen unieke werking voor onze lichamen en spirit.


De ceremonie was fijn, het effect minder intens dan ik had gedacht, maar wellicht komt dat doordat ik zelf steeds minder getriggerd en gekaapt word door allerlei overweldigende emoties. Niettemin fluisterde ik mezelf voornemens toe en wist ik weer hoe fijn ik ceremonieel werk vind. Misschien dat nog wel het meest. 


Nu de dagen verder lengen en yang-energie aanzwelt tot het zijn piek bereikt rondom de zomerzonnewende, wordt het voor mij doorgaans wat moeilijker om in mijn eigen sacred space te blijven. Ik voel mij meer thuis in yin, die zijn piek bereikt in midwinter. In de zomer is er veel en lang licht, het is fel en genadeloos, mensen worden actiever en luider, kortom: volop yang overal. 


Maar met alle therapeutische werk wat ik afgelopen maanden heb verzet, merk ik wel meer rust in mezelf en balans. Dus ik heb mezelf beloofd om de yin dan zelf maar gewoon actiever op te zoeken. Mijn werk gedurende nachtdiensten helpt dan natuurlijk al vanzelf. De nacht is yin, het donker omhullend en verstillend. En ceremonies dus, die zo fijn zijn. Ik kan ze zelf gewoon organiseren. Why nut hè.


Vanuit de sfeer roept zo'n setting vaak al vanalles op bij mij. Beelden die opborrelen vanuit het onbewuste vind ik heerlijk. Als kind hield ik van droombeelden, kon ik volop verhalen fantaseren rondom sprookjes en zwervende stripfiguren. Dat groeide uit tot een enorme fascinatie voor (archetypische) symboliek en beeldentaal, die overal te vinden is voor wie er naar kijken wil. 


Meteen maar een klein momentje inlassen vandaag. Ik koos een kaart uit de Wild Wood tarot, een prachtige set met symboliek uit het sjamanisme en andere natuurreligies. De seven of vessels (bokalen 7 in het Nederlands). Betekenis van deze specifieke kaart: mourning. Met als bijschrift: stilstaan bij wat verstorven is en eren wat het heeft betekend. Ik vind 'm mooi. Want ook het versterven van oude triggers, die al decennia lang bij je zijn, vraagt om rouw en eren. Het is heel erg yin. 


Ik richt er een gewijde ruimte met een waxinelichtje voor in bij het keukenraam en dan neem ik de symboliek eens een dag of wat mee op mijn pad. Kijken wat het me brengen zal...


bericht aan Heiderieke

 Hoi Heiderieke, Graag wil ik nog even terugkomen op onze laatste gesprekken. Ik heb er even over na moeten denken en weet eigenlijk nog ste...