woensdag 6 december 2017

links md

https://thedreamingplace.com/about-this-site/


Kees Hoogduin: HSK
https://www.hsk.nl/over-hsk
https://www.boompsychologie.nl/product/100-1404_Behandelprotocol-Ongewenste-gewoonten


oprichten stichting:
http://www.nieuwestichting.nl/stichting-oprichten/stappenplan.html


Maladaptive of excessive daydreaming is een term die bedacht is door prof Eli Somer in 2002. De stoornis is tot op heden nog niet ondergebracht in de DSM-V. Hij stelt dat de aandoening elementen in zich heeft van dwang (ocd) dissociatie en verslaving. Hij heeft ook ontdekt dat slechts een dele van zijn patiƫnten jeugdtrauma hebben opgelopen en dat een ander deel deze stoornis ontwikkelt om nog onbekende redenen.

Prof Kees Hoogduin stelt in zijn boek: Psychologische interventies bij ongewone stoornissen bij een casusbeschrijving vast dat er sprake is van een stoornis in de impulscontrole niet elders geclassificeerd volgens de DSM-IV.

Hij zegt over het dagdromen het volgende: mensen die dagdromen trekken zich terug in een wereld waarin zij het zelf voor het zeggen hebben. Een buiten wereld die wordt afgewezen of als bedreigend wordt ervaren kan zo worden buitengesloten. In de casus neemt het dagdromen dusdanige vormen aan dat normaal functioneren in de weg staat. (Daarmee wordt het overmatig of excessive en een stoornis - red.) Prof. Hoogbuin stelt overeenkomsten vast met andere stoornissen in de impulscontrole, zoals het pathologisch gokken.

Andere deskundigen kunnen het niet eens worden over de vraag of dit een stoornis is, en waar die dan onder gebracht zou moeten worden in de classificering. Ik ben voor het verkrijgen van meer bekendheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

bericht aan Heiderieke

 Hoi Heiderieke, Graag wil ik nog even terugkomen op onze laatste gesprekken. Ik heb er even over na moeten denken en weet eigenlijk nog ste...