zaterdag 27 november 2021

voor Deb

 Hoi Deb,

Vandaag heb ik de webinars bekeken uit de online training voor de Remote SSP certificate van de Unyte Academy. Allereerst wil ik zeggen hoe fijn het is om naar je te luisteren. Hoe welkom ik me voel. Net als jij ben ik erg bekend met vertoeven in ventraal en heb daar vele jaren vastgezeten. Met de ontdekking van de polyvagaaltheorie vond ik de missing link, waar ik al lang naar op zoek was. 

Sinds mijn jeugd heb ik geworsteld met een dissociatieve stoornis, waarvan ik inmiddels sinds een jaar of 4 weet dat die Maladaptive daydreaming genoemd wordt. Een stoornis met dissociatie en ook met een ocd-element er in. Met de komst van de polyvagaaltheorie, ben ik dit overlevingsmechanisme gaan bekijken vanuit het polyvagaalstandpunt en it all starts to make sense"". Meer en meer ook. Heel fijn.


Sinds mijn jeugd ook is mijn mantra geweest dat ik mijn thuis wilde vinden en een fijn samen wilde bewerkstelligen. Ik weet nu dat dit om ventraal zijn gaat. Heel fijn ook om deze taal te hebben gevonden, en een bevestiging van wat ik intuïtief al op jonge leeftijd wist.

Je doet me denken aan mijn moeder, die met geen mogelijkheid veilig voor me was en kan zijn, vanwege eigen trauma, maar ik denk dat als ze wel ventraal zou zijn, ze zoals jij zou zijn. En ik zucht dan maar eens heel diep als ik naar de webinars kijk. Dankjewel.


Ik wilde dit even delen voor nu. Tegelijkertijd voel ik me geroepen om een spreekbuis te gaan zijn voor mensen die worstelen met dwangstoornissen, zoals ik heb gedaan. Er is veel mooi werk nog te verzetten. Daar verheug ik me op.

vrijdag 26 november 2021

Voor albert 2

 Dag Albert,

Graag wil ik nog even reflecteren op het ssp-traject en wat daarna nog is geweest. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat er evaluatie van jou uit zou gaan plaatsvinden, vanwege jouw rol als begeleider. Dat maakte het verwarrend voor mij om te bepalen wat nu precies hiermee te zullen doen.

Terugkijkend is het op de derde dag misgegaan, met mijn blootgeven omtrent de angst die ik voelde en de reden daarvan. Het is me later duidelijk geworden dat er bij jou angst leeft voor corona of je gezondheid of iets in die richting. Ik voelde die al wel, je liet daar al wel wat van zien die vrijdag daarna, maar je hebt het vooral heel expliciet gemaakt door te zeggen dat je mij vanwege corona geen hug wilde geven, toen ik na de opstelling wegging. 

Maar zo was je dus ineens niet ventraal meer, die woensdag toen ik me naar jou kwetsbaar opstelde en mijn angst benoemde. Niet ventraal en dus niet veilig meer. Niet meer geruststellend maar terechtwijzend. Afgelopen week heb ik me na het hele gebeuren door allerlei gevoelens heen geworsteld die ik ook ken uit situaties uit mijn geschiedenis. Wat overblijft nu is een nare nasmaak van een vastgelopen interactie vanwege niet erkende of toegegeven angsten. 

En ook de vraag dus wat ik hier mee wil eigenlijk. Nadenkend over deze mail, met in gedachten de kans dat er wederom geen respons zal komen. Wat ik erg jammer zou vinden, want het is een poging van mij eigenlijk om de communicatie weer op gang te brengen. Daar hoop ik dus op.

vrijdag 12 november 2021

voor Albert

Dag Albert,

(reactie op zijn voorstel)

Peter Levine schrijft in zijn boek de stem van je lichaam een stuk over waarom therapie faalt. Wat hij schrijft raakt voor mij inderdaad een belangrijk punt, maar in mijn verhaal gaat het nog veel verder. Ik wil je dit eigenlijk heel graag uitleggen. Het wordt alleen dan meteen een heel verhaal, en ik bedoel niemand voor het hoofd te stoten of tot last te zijn.

Vanaf klein meisje zit ik in de gedissocieerde overlevingsrespons. Ik verwees tijdens de ssp-sessie naar het blad op de flipover met daarop de ervaring van vergelijken uitgelegd. Sinds mijn jeugd vertoef ik structureel onder aan de ladder en leef ik in de idee dat ik nooit goed genoeg zal zijn en geen enkele waarde heb voor anderen. Op mijn tiende ben ik overgestapt naar dissociatie naar een zelfbedachte wereld. Waarmee een zichzelf in stand houdend probleem gecreëerd werd. Ergens rond mijn 17e ben ik daarin volledig kopje onder gegaan. Wat ik ook deed, in contact met de buitenwereld kwam ik niet van die plek onder op de ladder opgeklauterd. Ondertussen was ik me al vroeg bewust van wat er gebeurde, en ben ik een levensmissie, een queeste gestart naar het hoe en waarom van alles en het vinden van de uitweg uit het doolhof. Lange tijd tevergeefs overigens, en werd ik voornamelijk bevestigd in datgene waar ik vandaan probeerde te komen. Het was als drijfzand waar je steeds vaster in wegzakt met elke beweging die je maakt.

Pas 10 jaar geleden toen ik de krachtsport en de heilzame werking daarvan op mijn systeem ontdekte, is de kentering en de weg eruit gestart. Sindsdien train ik mezelf op vele fronten. Want waarom therapie ondertussen een doodlopende weg is, gaat ook nog om het volgende:

Als ik een interactie aanga waarin ik cliënt bent (therapie of coaching oid), ben ik de afhankelijke, hulpbehoevende en daarmee direct al in de lagere positie. Ik ben me daar terdege van bewust. Die rolverdeling duwt mij al meteen daar onderin, op die plek waar ik maar niet uit kom. Daarnaast moet ik voor het ontvangen van die therapie van mijn eigen veilige plek af naar het domein van de ander, waar de ander thuis is en ik dus in den vreemde. Per definitie is dat al onveilig. Maar het ergste van alles voor mij is wel het fenomeen van moeten betalen voor enige vorm van behulpzame aandacht mijn kant op. Soms een hoge prijs zelfs. De wetenschap dat de hulp direct wegvalt als ik stop met betalen, waarbij de boodschap wordt dat het gaat om mijn geld en niet om mij als mens, bevestigt me in datgene waar ik van weg probeer te komen. Allemaal verre van geruststellend en ondersteunend dus. Die route is inmiddels volledig doodlopend geworden. Maar therapeuten zijn wel heel lang de meest veilige personen geweest, vanwege de setting enz.. 

In mijn werk gebeurt er iets tegengestelds: ik werk met zeer kwetsbare mensen, die geen gevaar vormen. In eerste plaats omdat ze hulpbehoevend zijn, en daarmee zelf dus in die afhankelijke positie. Daarnaast ga ik ook in mijn werk naar het domein van de ander toe, maar dus niet om iets te halen voor mezelf, maar om in dat domein van die ander zoveel mogelijk er te zijn voor die ander, iets waar ik ondertussen erg bedreven in ben geworden. Maar bovenal en meest helpend voor mij, waardoor ik redelijk gemakkelijk ventraal kan zijn in die settings, gaat het om de wetenschap en ervaring dat kwetsbare mensen, mits ventraal benaderd, geen sympathische respons vertonen.

Want hoe minimaal ook, een sympathische respons herken ik van kilometers afstand (zoals ik al aangaf naar jou)....ze triggeren een heftige reactie bij mij, juist omdat zulke respons concurrerend is en me in mijn eigen worsteling duwt. Het deed me goed om dit verschijnsel ook terug te lezen in het boek van Deb Dana trouwens. Vanuit die ervaring van steeds teruggeduwd worden, wat ik ook probeer, heb ik het me eigen gemaakt om dat naar andere kwetsbaren in ieder geval zeker niet te doen. Ik wil er zijn voor hen, een veilige haven zijn in plaats van zaken aan hen te willen veranderen. Koesteren. In mijn werkvisie noem ik dat werken volgens de presentiebenadering.

Zelf denk ik er nog niet meer over om anderen te laten zien wat mijn angsten zijn. Ik zal me daar een beetje uit vrije wil kwetsbaar gaan zitten wezen, zodat de ander op me in kan gaan hakken met alle opmerkingen van wat ik zou moeten doen in plaats van me zo voelen. Dat is wel heel dom, want dan helemaal zit ik extreem in die oude idee. Dus, wat er gebeurde in die ssp dagen met jou was in het geheel niet mijn bedoeling, maar het lukte me gewoon niet om de angst te onderdrukken. Ik had eigenlijk erg weinig keus.

Over mijn beleving vertellen, die face to face meedelen dus als het ware, lukt alleen als ik er zeker van ben dat de ander ventraal is en volledig open (en dus ook kwetsbaar ip) over zichzelf. En oprecht nieuwsgierig naar mij, dus graag wil weten wie ik ben. Ik kom het maar weinig tegen eigenlijk. Of in settings die veel veiligheid in zich dragen, omdat ik met een club collega's ben die allemaal een training volgen en therapeut zijn, met een superventrale cursusleidster voor de klas (tijdens de weekendworkshop bij jullie). Enorme bewondering voor hoe Heleen dat deed ook. Maar dan grijp ik mijn kans dus.

Je zult misschien begrijpen dat elke poging (van jou) om sympathisch te reageren op mijn kwetsbaarheid en mijn angsten met mentale ideeën te weerleggen - positieve psychologie toepassen - geheel averechts werkt. Het klinkt als krassen op een schoolbord, vals. En ik voel me niet serieus genomen in wat ik met zoveel moeite heb laten zien. Ik herken ondertussen alle coachingstrucjes en andere "aanpakkende maniertjes", hoe goed bedoeld ook....als ze ook maar het minste spoortje in zich dragen van sympathische respons. Hoe sympathischer hoe meer het zelfs bijna pijn gaat doen aan mijn oren. De boodschap daarin is in de kern namelijk toch: wat ik nu laat zien, moet volgens die ander veranderen. En: wat de ander aandraagt is dus "beter". En voila: daar zitten we weer onderin. 

De komst van de polyvagaaltheorie heeft me echter wel de taal geleverd om dit te communiceren. Daar ben ik erg blij mee. Hiervóór kreeg ik dit aan anderen nooit goed uitgelegd. Maar omdat ik me van dit alles wel al lang bewust ben (zonder dus die taal te hebben) en ook besef dat ik toch iets zal moeten met anderen om voorbij de oude worsteling te komen, ben ik mezelf dan maar gaan trainen via een grote omweg. Zo veel mogelijk alle directe obstakels, die te groot zijn om nemen, omzeilend, maar toch stappen te kunnen zetten richting herstel en mezelf trainen om vertrouwen op te bouwen. Mezelf via die omweg ook de overvloed van het leven steeds meer laten ontdekken en ervaren.

Omdat therapie halen niet het antwoord is gebleken, ben ik heel intuïtief andere settings in de buitenwereld er voor gaan inzetten. Inmiddels is dit al verworden tot mezelf trainen middels mijn werk. En verder alle kleine en grotere betrekkelijk veilige interacties met vreemden, op straat of in de winkel ofzo.

Settings in ieder geval waarin ik me veilig genoeg voel om open te staan voor de situatie en de informatie die er in besloten ligt. Die vrij toegankelijk zijn, me bewegingsvrijheid verschaffen en waar ik uit weg kan gaan. Die gratis zijn ook. Of in ieder geval gelijkwaardigheid (neutraliteit) borgen. Die vrij zijn van al te grote voorwaardelijkheid en me niet vastzetten. Het is er de reden van dat ik woon zoals ik woon, en werken in loondienst steevast tot ellende heeft geleid.

Sinds ik zzp-er ben is er veel nieuwe beweging gekomen. Omdat ik steeds verschillende opdrachten kan aannemen, bieden de hulpvragen me de kans om bepaalde thema's echt op een andere manier aan te pakken. Om nieuwe stappen te zetten. Het is bijzonder hoe de opdrachten die op mijn pad komen hierop aansluiten. Te meer omdat ik er voor betaald word zelfs. Ik moet zeggen dat dit fenomeen me misschien nog wel het meest verlost van die beleving van waardeloosheid.

Met als klapper toch wel de huidige opdracht, met die meneer met ALS die volledig opgesloten is in zijn eigen lichaam en nog maar nauwelijks tot output kan komen. Volledig geïmmobiliseerd, maar niet gedissocieerd. Bevroren in de tijd. Zoals ik me al voel in zekere zin sinds ik meisje was.
Anderzijds spiegelt hij me ook de andere kant en laat me ervaren hoe het is om hulpverlener en vol goede bedoelingen te zijn, de ander in zijn nood te zien maar niet te weten wat hij nodig heeft.

Nouja, en zo probeer ik zo veel mogelijk te leren van wat het leven me laat zien en train ik mezelf, met behulp van interactie met anderen, zonder dat die ander daar weet van heeft. Om de crux van het zichzelf versterkende fenomeen, het drijfzand, te omzeilen. Je moet wat hè. Want voor mij was en is nog steeds "fijn samen" mijn levensmissie.

Sinds de boeken van Peter Levine op mijn pad zijn gekomen, ben ik schoorvoetend aan het toegeven naar mezelf hoe groot of beter gezegd: hoe chronisch het trauma is in mijn leven.  Maar wat wil ik er graag voorbij. Want ik vind het leven eigenlijk juist heel bijzonder en geniet van de kleinste dingen.

Sorry voor de lap tekst. Ik loop over van de behoefte om te laten zien hoe ik tegen het leven aankijk en wat mijn beleving is van zaken. In de onvervulde wens dat ik daarmee ooit nog eens waardevol zou kunnen zijn voor een ander. Net als die meneer voel ik me opgesloten. Maar ik ben tegelijkertijd volledig kansloos ten opzichte van sympathische responsen. Daarom dus maar zo...

En veel dank voor de gelegenheid om dit zo achter elkaar op een rij te zetten. 

bericht aan Heiderieke

 Hoi Heiderieke, Graag wil ik nog even terugkomen op onze laatste gesprekken. Ik heb er even over na moeten denken en weet eigenlijk nog ste...